Cea mai buna baterie auto – TOP 2020 cu recomandari

Ai probleme cu pornirea si cauti cea mai buna baterie pentru masina ? De multe ori nu luam in considerare semnele pe care le da masina, decat cand e prea tarziu …

Potrivit cercetarilor de la consumereports.com, acest lucru se intampla la 80% dintre soferi. Daca, pe de alta parte, observati in timp ca bateria masinii se lupta si nu mai incarca, ei bine, este timpul sa o inlocuiti !

Bateria masinii este elementul care garanteaza pornirea corecta a masinii si posibilitatea de a conta intotdeauna pe ea este FUNDAMENTALA

Expertii spun ca durata medie a bateriei unei masini este de 5 ani (altii spun 4 si, in orice caz, depinde de tipul bateriei), dar acest interval de timp pentru durata de viata a unei baterii variaza si in functie de utilizarea vehiculului : daca este folosita in conditii meteorologice extreme sau daca miscarile sunt de scurta durata, bateria poate fi afectata si nu permite reincarcarea adecvata, cu consecinta deteriorarii performantei.

Prin urmare, va trebui probabil sa inlocuiti bateria masinii o data sau de doua ori pe durata de viata a vehiculului si acest lucru se poate intampla din mai multe motive: fie pentru ca a imbatranit pur si simplu, fie s-a uzat din cauza incarcarii si descarcarii continue.

Inutil sa spun ca descarcarea bateriei masinii poate fi o adevarata bataie de cap , mai ales daca nu gasiti cabluri adecvate pentru a o incarca sau daca sunteti fortat sa apelati asistenta rutiera.

Va puteti imagina ca aceste situatii sunt suficiente pentru a va strica ziua … ca sa nu mai vorbim de momentul in care bateria masinii moare cand aveti o intalnire importanta!

Cu toate acestea, solutia la aceasta problema exista si astazi vom incerca sa va ajutam cu acest ghid pentru achizitionarea bateriilor auto cu cateva strategii „inteligente” pentru inlocuirea corecta a bateriei.

Unii cumparatori sunt foarte interesati de aspectul economic si cauta baterii auto „foarte ieftine”, dar inainte de a cumpara cea mai ieftina vrem sa va aducem la cunostinta cateva aspecte fundamentale pentru alegerea celei mai bune baterii auto. Bineinteles ca ne place si sa economisim.

Care sunt dusmanii bateriilor auto?

Dar cum tratam bine noua noastra baterie auto? Un prieten electrician auto mi-a rezumat care sunt cauzele potentiale ale deteriorarii bateriilor auto:

 1. asa numita auto-descarcare (care are o proportionalitate directa cu patratul temperaturii externe) mai mare de 10%.
 2. sulfatarea, care este o consecinta a autodescarcare si intr-un mod progresiv reduce capacitatea bateriei.
 3. descarcarea prelungitadin cauza absorbtiei curente de catre diferitele dispozitive electrice in mod constant conectate la baterie, cu titlu de exemplu , vom mentiona radioul, unitatea de control electronic, alarma, dispozitive pentru incarcarea telefoanelor mobile etc.
 4. incarcare insuficienta de la alternatorsau, in cel mai rau caz, descarcarea bateriei in timpul conducerii, din unul sau mai multe dintre urmatoarele motive:
  • calatorii prea scurte
  • excursii frecvente in oras
  • calatorind folosind prea multe dispozitive electrice conectate
  • functionarea defectuoasa sau defectarea sistemului de incarcare (curea, alternator, regulator de incarcare etc.).

Dar cum sa prelungiti durata de viata a bateriei masinii?

Pentru a prelungi durata de viata a bateriei sa depaseasca media de 4 ani, despre care am vorbit la inceput, avem aceste secrete pentru tine!

 1. Incercati sa va parcati intotdeauna masina la umbra(mai ales in perioada cea mai fierbinte), veti fi inteles ca temperatura ridicata deterioreaza bateria!
 2. Masurati tensiunea fara sarcina labornele bateriei cu o anumita frecventa si reincarcati-o in acest caz: daca dupa 24 de ore de odihna si la aproximativ 25 ° C, tensiunea este mai mica de 12,8 V.
 3. Masurati tensiunea la terminale cu motorul pornit. Dupa 3 minute la 2000 rpm: la 25 ° C trebuie sa fie intre 14V si 14,4V.

Cum se masoara tensiunea bateriei masinii?

Ei bine, simplu, doar foloseste un multimetru ! Wikipedia explica faptul ca un multimetru (cunoscut si ca  multitester  sau pur si simplu  tester ) este un instrument de masurare a marimilor electrice care integreaza mai multe functii, numite „domenii de masurare”, intr-o singura unitate.  

Mai jos veti gasi cateva produse:

Cu alte cuvinte, este un fel de cutie dotata cu cadran de citire (analogic sau digital, in functie de model), cu unul sau mai multe comenzi pe panoul frontal si cel putin doua prize electrice pentru conectarea sondelor de masurare (cabluri de diferite culori, care se termina cu varfuri de prindere izolate).

De unde stii care este cea mai buna baterie pentru vehiculul tau?

Sa analizam cativa dintre factorii cheie pe care ar trebui sa ii luati in considerare atunci cand alegeti bateria unei masini: daca nu sunteti sigur de cerinte, este intotdeauna recomandabil sa consultati manualul vehiculului sau sa cereti opinia mecanicului dvs. de incredere.

Comparati bateriile cu ciclu continuu si bateriile de pornire

Diferite vehicule si stiluri de conducere pot solicita baterii diferite. Este important sa stabiliti mai intai daca o baterie de pornire conventionala va satisface nevoile vehiculului sau daca este necesar un ciclu continuu sau o baterie AGM. Aflati diferenta dintre ciclul profund si pornirea bateriei.

Baterii de pornire

Si bateriile de pornire asigura o descarcare mare de energie pentru o perioada scurta de timp necesara pornirii normale a motorului.

Bateria este apoi reincarcata de alternator. Spre deosebire de o baterie cu ciclu continuu, bateriile de pornire nu sunt proiectate sa reziste la cicluri multiple de descarcare / reincarcare, iar scurgerea poate reduce semnificativ durata de viata a acesteia.

Baterii cu ciclu continuu

Aceste baterii sunt proiectate pentru a furniza o cantitate constanta de curent pe o perioada lunga de timp. Bateriile cu ciclu continuu pot fi descarcate si reincarcate in mod repetat, fara a provoca daune sau a le scurta durata de viata. Sunt potrivite pentru alimentarea a numeroase dispozitive electronice si accesorii plug-in sau alte aplicatii care necesita performante ridicate.
Unele baterii cu ciclu continuu pot fi, de asemenea, utilizate pentru pornirea motorului, dar cel mai bine este sa verificati valoarea CCA pentru a va asigura ca bateria are suficienta putere de pornire.

Cateva terminologii privind bateriile auto

In primul rand, ce este bateria masinii?

In acest caz, va sugeram sa cititi Wikipedia din SUA, care explica faptul ca o baterie auto este o baterie reincarcabila care furnizeaza energie electrica unui autovehicul.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de baterie de Starting-Lighting-Ignition (SLI) si scopul sau principal este de a porni motorul unei masini sau motociclete.

Odata ce motorul a pornit, alimentarea pentru sistemele electrice ale vehiculului este furnizata de alternator.

De obicei, pornirea descarcarii electrice reprezinta mai putin de 3% din capacitatea bateriei.

Bateriile SLI sunt concepute pentru a elibera o cantitate mare de curent, si , astfel , sa fie reincarcata rapid. In schimb, acestea nu sunt concepute pentru descarcari profunde si chiar o descarcare completa poate reduce durata de viata a bateriei.

Pe langa pornirea motorului, o baterie SLI furnizeaza puterea suplimentara necesara atunci cand cerintele electrice ale vehiculului depasesc puterea sistemului de incarcare.

De asemenea, este prevazut un stabilizator care elimina varfurile de tensiune potential daunatoare. In timp ce motorul functioneaza, cea mai mare parte a puterii este furnizata de alternator, care include un regulator de tensiune pentru a mentine iesirea intre 13,5 si 14,5 V.

Bateriile moderne SLI sunt de tip plumb-acid, folosind sase celule conectate in serie pentru a furniza un sistem nominal de 12 volti (in majoritatea autoturismelor si vehiculelor usoare) sau douasprezece celule pentru un sistem de 24 volti in camioane grele .

Amplificatoare cu pornire la rece (CCA)

CCA ar putea fi tradus in romana ca si capacitate de pornire la rece si este un indice care masoara performanta de pornire a bateriei masinii . Pentru a intelege acest lucru, cu cat valoarea acestui parametru este mai mare, cu atat masina va porni mai rapid si mai sigur .

IN GENERAL, ESTE MAI USOR SA PORNITI UN MOTOR INTR-UN MEDIU CALD DECAT INTR-UN MEDIU RECE.

Evaluarea se refera la numarul de amperi pe care o baterie de 12 volti il poate livra la 0 ° F timp de 30 de secunde, mentinand in acelasi timp o tensiune de cel putin 7,2 volti. Cu cat scorul CCA este mai mare, cu atat este mai mare puterea initiala a bateriei.
Atentie! Acordati atentie valorii CCA daca locuiti intr-un climat rece.

cca baterie auto

Daca locuiti intr-un climat rece si mai ales daca nu aveti un garaj pentru masina dvs., valoarea CCA este un aspect mai important decat in ​​cazul in care locuiti intr-un mediu cald. Durata de viata a bateriei se deterioreaza in timp, dar o baterie cu putere de pornire mai mare ar trebui sa fie mai fiabila in timp.

Desigur, bateriile de schimb trebuie sa fie egale sau mai mari decat bateria OE in valori nominale. Inlocuirea unei baterii cu CCA mai mica decat dispozitivul original poate duce la performante slabe.

Capacitate de rezerva (RC)

La o capacitate de rezerva este un indicator general al cat de mult timp o noua baterie complet incarcata poate continua sa functioneze in cazul in care alternatorul vehiculului nu functioneaza.

Capacitatea de rezerva nominala (RC) se refera, asadar, la „ puterea permanenta ” a bateriei. Cu alte cuvinte, este cantitatea de minute in care bateria poate furniza continuu tensiunea minima necesara pentru a rula o masina in caz de defectare a alternatorului sau a centurii ventilatorului .

Cu o capacitate excelenta de rezerva, masina poate functiona cu baterie numai atunci cand alternatorul nu mai functioneaza. Evaluarea RC a unei baterii este de obicei exprimata in minute, desi acest lucru nu este atat de usor de gasit, deoarece este rar tiparit pe eticheta produsului.

Daca doriti sa fiti siguri de valoare, va trebui neaparat sa verificati documentatia produsului sau sa solicitati asistentului magazinului sa afle evaluarea RC reala si obiectiva a bateriei care va intereseaza. Retineti ca acest parametru nu este singurul care trebuie evaluat pentru achizitionarea bateriei, dimpotriva …

Amperi pe ora (Ah)

Amper-ora este o unitate de masura pentru incarcarea electrica. Pentru a fi precis, este cantitatea de incarcare necesara pentru a livra un amper de curent timp de o ora sau, cu alte cuvinte, este echivalentul a 3600 de coulombi.

Amperi pe ora baterie masina

Aceasta masura foarte practica este adesea utilizata pentru a masura timpul in care o baterie se va epuiza (de exemplu, o baterie de 10Ah care livreaza continuu 10A se va descarca intr-o ora, in timp ce livrarea 5A se va descarca in 2 ore).

In cazul bateriilor reincarcabile, este utilizat pentru a evalua si a oferi o estimare indicativa a timpului de reincarcare (de exemplu, pentru a incarca complet o baterie de 1 Ah cu un curent constant de 500 mA dureaza aproximativ 2 ore).

In sistemele reale, datorita complexitatii reactiilor chimice implicate si a starii suprafetelor electrodului in contact cu electrolitii, curentii puternici vor descarca bateria mai repede, astfel incat timpul de descarcare va fi mai scurt.

Ce inseamna C20 ?

Valoarea capacitatii „C20”  se obtine inmultind cantitatea de curent pe care bateria o poate furniza continuu timp de 20 (ore) inainte de a scadea la 10,5 volti (valoare recunoscuta prin conventie a unei baterii auto descarcate complet).

Sa luam un exemplu : in cazul unei baterii cu 100Ah (C20), inseamna ca curentul care poate fi alimentat timp de 20 de ore inainte de a scadea la 10,50 V este de 5 Amperi (5A x 20h = 100 Ah).

Se poate intampla ca capacitatea sa nu fie exprimata peste 20 de ore (C20), ci peste cinci (C5) sau o suta (C100) ore; in acest caz trebuie retinut ca cele doua valori nu sunt direct comparabile, de fapt aceeasi baterie are o valoare C20 de 90Ah si o valoare C5 de 70 Ah.

Tipuri de baterii auto

Cum sa nu va confundati intre toate aceste posibilitati? Sa incercam sa schematizam tipurile de baterie.

EXISTA CEL PUTIN 5 TIPURI DIFERITE DE BATERII .

Sa le vedem pe toate …

Baterii plumb-acid

Aceste baterii „ umede ” sunt cel mai frecvent tip de baterii auto, si sunt prea grele pentru a fi utilizate la motociclete.

Cu ani in urma, aceste baterii necesitau o ingrijire speciala si era necesar sa reincarcati periodic apa din solutia de electroliti, imi amintesc ca bunicul meu o facea in masina lui veche.

Din fericire, bateriile moderne nu necesita intretinere si consuma mult mai putina apa decat „celulele inundate” traditionale. Bateriile cu intretinere redusa isi pastreaza lichidul pe durata de viata a bateriei, iar capacele acestor modele nu trebuie indepartate.

Batterie-plumb-acid

Baterii AGM

Bateriile AGM sunt  usoare si, prin urmare, sunt perfecte pentru motociclete si vehicule mai usoare. In loc de placi de plumb, care sunt evident prea grele, sunt realizate cu un strat usor de fibra de sticla. AGM reprezinta Absorbent Glass Material.

Aceste baterii sunt compacte si foarte rezistente la solicitari mecanice, atat de mult incat sunt utilizate si in scopuri militare.

Au performante bune chiar si in conditii de temperaturi extreme si, in cele din urma, datorita divizarii placilor din fibra de sticla, nu exista pericolul unui scurtcircuit in cazul ruperii carcasei, care, in orice caz , reduce datorita modului in care sunt construite, scurgerea de acid. . De asemenea, sunt potrivite pentru pornirea motorului datorita curentului de pornire foarte mare.

Au un coeficient de descarcare scazut, mentin tensiunea mai constanta decat bateriile plumb-acid si se incarca mai repede. Ultimul aspect pozitiv al listei lungi, nu au nevoie de intretinere speciala .

Singurul dezavantaj real al acestui tip de baterii este reprezentat de costul care poate ajunge cu 40% mai mult decat cele clasice cu plumb-acid.

Baterie-auto-AMG

Baterii EFB

Baterii EFB : EFB inseamna Enhanced Flooded Battery. Utilizat in principal in vehicule cu sisteme de pornire si oprire. Un tifon din poliester serveste ca mediu de stocare. Daca conduceti o masina cu tehnologia StartStop, contribuiti la protectia mediului , bravo!

Cand te opresti la semafoare, motorul se opreste, consumul de combustibil si emisiile de CO2 sunt semnificativ reduse . Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca este necesara bateria potrivita pentru a alimenta un vehicul cu tehnologia de baza StartStop!

Bateriile EFB au o acoperire speciala din poliester: aceasta acoperire asigura faptul ca materialul activ ramane in interiorul placii si aceasta reduce pierderile si produce o rezistenta mai mare la ciclului decat bateriile traditionale de pornire.

baterie auto efb

Baterii GEL

Bateriile GEL  contin un acid gelatinos, pentru a satisface cerintele mari de putere ale sistemelor de inalta performanta . In comparatie cu bateriile AGM, acumulatorii GEL sunt compusi intern din placi de acid gelatinizat si plumb-calciu, care sunt putin mai delicate: de fapt, pot fi deteriorati in timp , daca sunt incarcati si descarcati de mai multe ori datorita diferentei de temperatura provocand solidificarea gelului, ceea ce compromite iremediabil functionarea acestuia.

Din acest motiv, bateriile GEL sunt considerate mai potrivite pentru UPS sau pentru alti utilizatori care rareori necesita energie, in ciuda performantelor ridicate pe care le pot oferi.

Baterii Li-ion

Bateriile litiu-ion sunt  utilizate frecvent in vehiculele electrice si hibride datorita densitatii lor ridicate de energie. In mod evident, le puteti gasi si pe toate telefoanele mobile, electronice de larg consum etc. Sunt rareori (pana acum) utilizate la masini.

Va intrebati ce baterii sunt utilizate in Tesla? Tesla Model 3 foloseste baterie litiu-ion. Modelul cu raza lunga de actiune are o autonomie de 500 km.

 

TOP Cele mai bune baterii auto: Clasament [ACTUALIZAT]

VARTA START-STOP AGM 70Ah

VARTA START-STOP AGM 70Ah

Bateria VARTA Silver Dynamic AGM E39 este o baterie auto care este gata de utilizare. Nu necesita nicio intretinere si prin exploatarea tehnologiei AGM este, asa cum am vazut, performanta ridicata.

Va reamintim pe scurt avantajele:
– Putere excelenta de pornire la rece, chiar si in conditii climatice extreme.
– Perfect pentru alimentarea sistemelor Start-Stop avansate.
– Durata de viata prelungita.
– Ideal pentru vehicule echipate cu numeroase consumuri electrice.

Excelent si potrivit pentru motoarele diesel. 

Bateriile VARTA Silver Dynamic AGM sunt special concepute pentru vehiculele echipate cu motoare de inalta performanta si cele care necesita o putere foarte mare.

Despre bateria acestei masini se spune …

Un cumparator spune ca a montat-o singur pe un BMW 525. Datorita inlocuirii, se afirma ca:

BATERIA VARTA AGM A REINVIAT LITERALMENTE MASINA.

Acum start & stop, care i-a dat intotdeauna probleme in activare, functioneaza in cele din urma perfect.

VARTA START-STOP AGM 70Ah

VARTA START-STOP AGM 70Ah

Baterie auto Bosch S4 95Ah 0092S40280

Baterie auto Bosch S4 95Ah 0092S40280

Aceasta este cea mai bine vanduta baterie auto in ultimii ani si raporteaza multe comentarii pozitive.

Bateria auto a liniei S4 utilizeaza tehnologia PowerFrame®, care ofera calitate Bosch pentru o gama larga de autoturisme. Factorul determinant al performantei si fiabilitatii acestei baterii este reteaua brevetata cu tehnologie speciala.

Avantaje Bateria Bosch S4

 • PowerFrame®: Aceasta este reteaua brevetata care garanteaza un debit optim de curent, reducerea coroziunii si o durata mai mare de viata a bateriei
 • Fara intretinere
 • Protectie maxima impotriva contraincendierii (protejeaza, de asemenea, bateria de scantei in timpul transportului si cand este inclinata)
 • Fara scurgeri de acid datorita capacului etans
 • Asamblare si transport simplu si convenabil datorita manerelor ergonomice

Se spune despre aceasta baterie

Un prieten de-al nostru si-a inlocuit bateria auto de 60Ah cu acest Bosch de 74Ah si a gasit imediat imbunatatirea in faza de pornire.

Baterie auto Bosch S4 95Ah 0092S40280

Baterie auto Bosch S4 95Ah 0092S40280

Baterie auto OPTIMA RED TOP 0000 AGM – 50Ah 815A P+ 12V

Baterie auto OPTIMA RED TOP 0000 AGM - 50Ah 815A P+ 12V

Potrivit site-ului web autorizat CarBibles , bateria auto Optima este cea mai buna, iar noi suntem aproape de acord daca nu ar fi pretul.

Cert este ca daca aveti un o masina 4X4 si cautati performante TOP, ar trebui sa o evaluati. In anumite perioade ale anului este la promotie asa ca va sfatuim sa verificati intotdeauna tabelul de preturi comparativ, care este actualizat in timp real.

Baterie auto OPTIMA RED TOP 0000 AGM - 50Ah 815A P+ 12V

Baterie auto OPTIMA RED TOP

Baterie auto Varta Silver 100AH 600402083 H3

Baterie auto Varta Silver 100AH 600402083 H3

Pe scurt, aceasta este o baterie SLi (starting, lighting, ignition) premium, intotdeauna eficienta.

Beneficii cheie
– Proiectata pentru vehicule de inalta performanta cu cerinte de alimentare extrem de ridicate;
– Putere de pornire la rece exceptionala de pana la 122 %;
– Depaseste cerintele OE Nici o alta baterie nu este construita ca VARTA.

Baterie auto Varta Silver 100AH 600402083 H3

Baterie auto Varta Silver 100AH 600402083 H3

Baterie auto Zap Plus 75Ah

Baterie auto Zap Plus 75Ah
Bateriile ZAP Plus reprezinta o generatie de baterii destinate autoturismelor si van-urilor (inclusiv pentru motoare Diesel cu parametri tehnici pentru pornire).

Descriere:
– tehnologie calciu-calciu
– capacitate de pornire mare
– sistem centralizat de eliminarea gazelor tip KAMINA
– protectie antiexplozie

Avantaje:
– performante si puteri marite
– fara intretinere
– gama larga de aplicatii (inclusiv Ford)
– design modern

Baterie auto Zap Plus 75Ah

Baterie auto Zap Plus 75Ah

Verificati starea bateriei

Inainte de a face cumparaturi pentru piese auto si in special pentru cea mai buna baterie pentru masina dvs., am dori sa va oferim cateva sfaturi pentru a testa bateria masinii de care aveti cu adevarat nevoie.

Testati bateriile in fiecare an

Aproape toate bateriile actuale de pe piata nu sunt intretinute periodic , montati-le si gata!

Cu toate acestea, este recomandat sa verificati incarcarea bateriei de catre un mecanic specializat o data pe an daca masina dvs. are peste 4 ani si locuiti intr-un mediu rece sau daca bateria are mai mult de 2 ani si locuiti intr-un mediu mai cald .

O baterie ar trebui sa corespunda nevoilor si stilurilor dvs. de conducere

Cand vine timpul sa achizitionati cea mai buna beterie, asigurati-va ca aveti dimensiunea si locatiile potrivite ale terminalului (sau tipul) pentru vehiculul dvs.

Verificati manualul producatorului sau un ghid de asamblare din magazin inainte de a cumpara bateria masinii: exista si multe videoclipuri pe youtube.

Mai tarziu vom incerca sa va oferim idei pentru a identifica dimensiunea corecta. Astazi, multe site-uri online, inclusiv eMAG, va ghideaza in alegerea dvs.!

Durata de viata a bateriilor auto

Durata de viata a bateriei depinde de temperatura de utilizare. Deseori , temperaturile ridicate pot afecta durata de viata a bateriei, creste coroziunea placilor si vaporiza mai repede electrolitul necesar pentru curent. Durata de viata lunga este deosebit de importanta daca faceti multe calatorii scurte, care nu permit suficient timp pentru o incarcare completa.

Asigurati-va ca este o baterie noua!

Bateriile isi pierd puterea in timp , chiar si atunci cand sunt depozitate. Pentru cele mai bune performante, cumparati baterii auto care nu depasesc sase luni. Majoritatea au un an de fabricatie cod de identificare. Unii folosesc o litera pentru luna („A” pentru ianuarie) si un numar pentru an; alti producatori folosesc o data numerica.

ACEST ASPECT ESTE FUNDAMENTAL.

Comparati garantiile

Acest lucru poate parea evident, dar este important sa alegeti o baterie cu cea mai lunga perioada de inlocuire gratuita posibila.

In Romania rareori gasim baterii auto cu o garantie mai mare de doi ani: conform legislatiei romane, durata garantiei bateriilor auto respecta aceeasi logica si durata ca si bunurile de consum.

Durata garantiei in Romania poate fluctua de fapt intre unul sau doi ani : depinde de la cine a fost achizitionata bateria.

Daca bateria sau vehiculul sunt achizitionate de o persoana fizica, la un dealer autorizat, garantia este valabila timp de doi ani. Daca, pe de alta parte, o companie sau o persoana cu un numar de TVA cumpara bateria, garantia acesteia este de numai un an.

Un lucru pe care, probabil, nu toata lumea stie este ca in strainatate garantia bateriei este indicata in schimb cu doua cifre: perioada de inlocuire gratuita si perioada proportionala, care permite doar o rambursare partiala.

Codul 24/84, de exemplu, indica o perioada de inlocuire gratuita de 24 de luni si o garantie proportionala de 84 de luni.

Dar suma care vi se va rambursa scade de obicei destul de repede odata ce va aflati in perioada proportionala.
Retineti ca semnele de neglijenta, cum ar fi nivelul scazut al apei si instalarea necorespunzatoare, pot anula in mod evident garantia

Lasă un comentariu